A HOUSE, STOCKHOLM

Sedan Arkitekturskolan i Stockholm flyttat till nya lokaler hjälper vi Akademiska Hus att utveckla den gamla byggnaden för ny verksamhet under namnet A house. Målet är att skapa en mötesplats för kreatörer och inom mat, mode och media och att vara en förebild för innovativa miljöer där forskning och näringsliv kopplas samman.

Byggnaden är blåklassad och omvandlas varsamt för att behålla sin unika karaktär samtidigt som den fylls med ett dynamiskt innehåll. Bottenvåningen öppnas upp och det gamla garaget aktiveras med nya verksamheter som kafé, restaurang, eventytor och butiker. Hösten 2017 öppnade bageriet Mr Cake. Övriga verksamheter är bryggeri, musikstudio, filmstudio, kontorshotell och co-working spaces. På baksidan mot Uggleviksvägen planeras en ny tillbyggnad för events med ett veckat tak som ritats av Mia Hägg.

Huset har ofta utsetts till Stockholms fulaste och provocerar fortfarande där det ligger mitt på Östermalm. Men med sin öppet redovisade stomme och grova materialitet är det ett av landets mest konsekventa byggnadsverk från 1900-talets senare del och ses av många som en brutalistisk ikon. Gunnar Henriksson gestaltade byggnaden som ett pedagogiskt exempel; en instruktionsbok för de blivande arkitekter som skulle utbildas där - som till exempel många av oss på 2BK. Vi gillar huset skarpt och är hedrade över att få vara arkitekter för ombyggnaden!

Länk: A HOUSE

Målet är att skapa en mötesplats för kreatörer och inom mat, mode och media och att vara en förebild för innovativa miljöer där forskning och näringsliv kopplas samman.

FAKTARUTA
Uppdrag Ombyggnad
Plats Östermalm, Stockholm
Uppdragsgivare Akademiska Hus/Balder
Byggår 2014-pågående
Ansvarig Per Kraft
Projektgrupp Joel Hedgren, Elle-Kari Mannerfelt, Isa Ehn, Martina Garreta Cano, Rasmus Westman, Marina Sandberg Papadaki, Tolla Stuart Dahlgren, Julia Hedander, Sanna Fogelvik, Tove Forsblom
Fotograf Tove Falk Olsson