Radhus vid Bünsowska Tjärn, Sundsvall

Strax väster om Sundsvalls stenstad och den ståtliga GA-kyrkan ligger Bünsowska tjärnen, omgiven av en vacker liten park med pilträd som hänger ut och speglar sig i vattenytan. Här, i stillsamma villakvarteren på Västermalm, uppförs nu åtta stycken stadsradhus i tre våningar med fasader av tegel och inslag av trä, vilket ger ett tydligt samband med såväl villabebyggelsen som med kyrkan och de myndighetsbyggnader som omger tjärnen.

Husens vindskyddade entréer vänder sig mot parken i väster med små förgårdar där det finns plats för bilar och cyklar. Väl inne i entréhallen så öppnar sig hela bottenvåningen i ett enda stort rum; kök och vardagsrum i ett öppet sammanhang med väl tilltagen takhöjd och stora glaspartier mot trädgården, där det finns plats för en generös altan, odlingsytor och ett uthus. Här kan man dricka sitt morgonkaffe i solen. Intill entrén finns ett badrum med ett litet förrum för tvätt och teknik.
En trappa upp ligger tre sovrum, ett badrum och ett litet förråd och högst upp finns en vindsvåning med plats för ateljé, ett arbetsrum eller ytterligare sovrum och med möjlighet till ännu ett badrum. Mot väster ligger en stor terrass med ett kallförråd som också fungerar som insynsskydd och akustisk skärm mot grannarna. Hit kommer solen att hitta även ljumma sommarkvällar.

Takterrass och trädgård mitt i stan.

Faktaruta
Uppdrag: Nybyggnad radhus
Plats: Sundsvall
Uppdragsgivare: Corner Property Partner
År: 2023
Ansvarig: Per Kraft
Projektgrupp: Robert Gorsetman
Illustrationer: Fabulous and Amazing works (flygbild: 2BK)