Eremitage i skärgården

Inpassad mellan blåbärsris och stenhällar, alldeles invid havet, ligger denna byggnad för meditation och träning. Utformningen utgår från ljusets rörelser över tomten, utsikten mot vattnet och japansk träbyggnadskonst.

Det som började som en enkel bod blev slutligen mer som en välsnickrad möbel tack vare dess läge på tomtens vackraste plats. Från avstånd är huset fortfarande en bod, en typisk enkel träbyggnad, men när man kommer närmare framträder det som ett japanskt tehus i nordiskt kamouflage. Detaljeringen blir tydlig och interiören anas mellan skjutpartiernas tunna ribbverk. Entrésidan markeras av en rad trampstenar i skiffer och ett generöst fotsteg som också blir en bänk.

Målet med interiören är att skapa ett lugnt och rofyllt rum där man skyddad kan ta del av och vara i naturen. Ribbornas skuggspel gör ljuset och dagens gång påtagligt och man kan välja graden av utsikt eller insyn med hjälp av de utvändiga skjutpartierna.

Materialen är trä rakt igenom – fjällpanel målad med brun slamfärg utvändigt och fanér av obehandlad douglasgran på insidan. Golvet är i värmebehandlad ask med tatamimattor, snickerier i douglasgran, björk och ask med inslag av tapet och rispapper.

Ribbornas skuggspel gör ljuset och dagens gång påtagligt och man kan välja graden av utsikt eller insyn med hjälp av de utvändiga skjutpartierna.

Faktaruta
Uppdrag: Fritidshus
Uppdragsgivare: Privat
Byggår: 2018
Ansvarig: Cajsa Ehlin
Projektgrupp: Joel Hedgren, Isak Boardman
Fotograf: Mikael Olsson